9/3/11

La llibertat del Marqués de Sade

 Per a aquell que no ho sapiga el Marqués de Sade fou un aristòcrata, escriptor i filòsof francès, autor de diverses novel·les que uneixen els relats pornogràfics amb l'exposició d'un sistema filosòfic materialista i ateu. La seua filosofia és la de la llibertat extrema, sense el fre de l'ètica, la religió o les lleis, amb la recerca del plaer personal com el principi més elevat.

Val, com ja heu llegit, el marqués de Sade es basava en la filosofia de la llibertat extrema sense fre. Suposadament aquest ideari pot resultar molt convincent: ser lliure i poder fer el que vullgues sense ser jutjat. Sona molt bé això d'anar pel carrer nuu sense sentir-te extrany, sona bé això de dur els cabells verds ..., Però cregeu que aquesta suprema llibertat es pot mantindre?

Ja sé que pot ser m'allunye molt del que pensava el marqués però pense que aquesta llibertat extrema, a més de ser una pura utopia, no representaria un model de llibertat digne. Si es duguera a terme aquesta llibertat molta gent mataria per gust. Seria una anarquia total.

Per tant no se si actualment ens podem considerar lliure's o no, i ben be tampoc se quin és el concepte de llibertat que esperem, però sé que aquesta idea de Sade s'acosta al concepte de llibertat però crec que no seria útil una llibertat tant extrema. Per tant que fem? Som lliures? Creiem en la llibertat extrema o romanguem tal i com estem?

2 comentaris:

  1. Per això mateix hi ha tantes concepcions de la llibertat... Sembla que vulgues referir-te un poc a la idea del contracte social: consensuem unes normes i les respectem o cadascú fa el que creu més convenient? De moment jo pense que hi ha unes normes de convivència prou clares... :)

    ResponElimina
  2. Si, però si arribem a la llibertat extrema que defensa el Marques de Sade, jo pense que aquestes normes de convivència clares és perdrien.

    ResponElimina